Тенис на маса

Избрани моменти

Тенис на маса е спорт, практикуван от двама или четирима играчи, които удрят пинг-понг топче с помощта на хилки. Играе се на тенис маса, разделена по средата от мрежа. Целта на играча е да не позволи на топчето да докосне повече от един път от неговата страна на масата и да го върне, така че то да тупне повече от един път в срещуположната страна на масата или, ако докосне само веднъж, другият играч да не може да го върне обратно.

Сервис

Човекът, който удря топчето пръв, изпълнява сервис. Топката трябва да бъде ударена от сервиращия така, че първо да докосне неговото игрално поле и след като мине над мрежата, да докосне полето на посрещащия състезател. Обикновено преди да започне играта, се тегли жребий, в който печелившият избира поле или сервис.

Форхенд и бекхенд

Двата термина, които се използват при тенис на маса и тенис на корт, са форхенд и бекхенд. Форхенд е така наречената „забивка“ с лицевата страна на ракетата. При форхенд (forehand) замахът е по-широк, затова ударът има повече сила и топчето се движи по-бързо. Има и термин „форхенд страна“, което значи лицевата страна на ракетата. При бекхенд ръката е свита в лакътя пред тялото и ударът обикновено е от страната на неиграещата ръка. Обратният китайски бекхенд (RPB, reverse penhold backhand) използва задната страна на ракетата, а правият китайски бекхенд се извършва с лицевата ѝ страна.

Горно, долно и странично въртене

Горното въртене на топчето се нарича топспин, долното се нарича подсичане или даунспин, а страничното се нарича сайдспин.

Флипване и лобиране

Флипът е удар по топчето близо до мрежата, при което ракетата извършва късо, ветрилообразно движение. Лобирането е техника за посрещане на мощно забити топки далеч от масата, при което ръката плавно се придвижва нагоре и напред, а резултатът е висока парабола.